inför 

INtervjun

Oavsett om du är inbjuden på en första eller ska på din sista intervju är det viktigt att känna sig bekväm i intervjusituationen.

En intervju hos oss eller hos någon av våra kunder varar oftast i cirka en timme. Det är kort om tid, men slappan av! Vi vill ge dig värdefull info för att du ska få bästa möjliga förutsättningar för att prestera så bra som möjligt!

Har du funderingar inför inför din intervju eller vill veta mer om en kund du ska träffa?

Tveka inte på att kontakta oss, så hjälper vi dig vidare!

Kontakta oss

Veckan före intervjun

 

LÄR KÄNNA DINA PREFERENSER

Inför intervjun är det viktigt att du förbereder dig och funderar på hur du på bästa sätt skulle beskriva ditt ideala jobb och din ideala arbetsgivare i så många parametrar som möjligt, dvs alltifrån arbetsuppgifter, bransch, typ av företag, storlek på företag, utvecklingsmöjligheter, kunder, lön, medarbetare etc etc.

Genom att fundera över detta underlättar det för dig att förstå vad som är viktigt för dig på en arbetsplats och vad du brinner för. 

Tycker du att det är svårt att veta vad du vill jobba med? Inga problem vil finns här för att hjälpa dig! Vårt mål är att förstå dina preferenser, kunskaper och ambitioner för att kunna matcha dig mot en arbetsgivare där du kan accelerera din karriär. 

 

Några frågor du kan fundera på är:

·       Vilka är dina största intressen inom ditt utbildningsområde?

·       Vad brinner du för?

·       Vad för typ av företag vill du jobba på?

·       Vilken typ av arbetsuppgifter vill du ha?

·       Finns det vissa värderingar som är extra viktiga för dig?

·       Vad är viktigt för att du ska prestera bra på en arbetsplats?

 

Var påläst

En arbetsgivare förutsätter nästan alltid att du som kandidat har en viss förkunskap om företaget. Att vara påläst visar att du är intresserad och vill lära dig mer. Det är viktigt att du gjort din hemläxa och har vetskap om företagets verksamhet. Det här är extra viktigt om du är intresserad av en specifik teknologi eller avdelning. Visa att du har koll!

Försök även att veta lite om personen som du ska träffa. Läs på om personen/personerna, hur de ser ut, om har ni några gemensamma kontakter eller andra gemensamma nämnare?  Ett hett tips är att använda Linkedin.
 

PAKETERA DIG SJÄLV PÅ ETT BRA SÄTT 

På samma sätt som ett företag säljer in sig som arbetsgivare säljer du in dig själv som potentiell anställd. Tidigare beskrev vi hur du skulle förbereda med frågor till företaget/intervjupersonen, men även du måste förbereda dig inför intervjun med argument kring varför du är rätt för dem. 

 

Vad letar en arbetsgivare efter? 

Under intervjun kommer de givetvis att undersöka dina tekniska färdigheter. Fundera gärna kring olika projekt som visar på din kunskap och vad du kan som är extra viktigt för rollen du söker. Var inte rädd för att använda ett tekniskt språk när du beskriver vad du gjort tidigare. Det är även bra att ha förberett svar på frågor kring situationer där du löst problem eller lyckats tidigare.

Även de klassiska frågorna om dina styrkor och hur du kan utvecklas kommer säkerligen frågas om. Fråga gärna personer i din närhet, få dem att beskriva vad du är bra på samt vad du skulle kunna utveckla hos dig själv. Att tänka på din utvecklingspotential visar en ödmjuk inställning till områden du inte behärskar än vilket tyder på mognad och självinsikt!

De kommer också att bedöma din personlighet utifrån vad som är viktigt för dem som företag och vad de behöver få ut av sin personal. Våga vara dig själv och ställ frågor för att ta reda på mer om företagets kultur och vision. Går den i linje med dina egna värderingar?

Som nyexamninerad konkurrerar du oftast med andra med liknande erfarenheter från skolan och arbetslivet. Många företag är medvetna om detta och letar därför efter de bästa talangerna snarare än ett perfekt CV. Visa därför vad du brinner för, vem du är och varför du ska få jobbet!

Det sista, och faktiskt det mest avgörande som de tittar på, är ditt intresse för företaget. Ta alltså chansen att visa dig intresserad genom att fråga mycket om företaget (exempelvis gällande utvecklingsmöjligheter, företagskultur, typ av uppdrag de normalt tar in, tekniker de jobbar med, vilka deras kunder är etc.). 

 

 

Intervjudagen

Nu är det äntligen dags för intervju och här spelar det första intrycket stor roll. Detta är givna saker som du antagligen har koll på men det är ändå viktigt att tänka på. Var utvilad inför intervjun, ha kläder som är hela och rena samt var gärna på plats 10 minuter tidigt för att hinna hämta andan och rensa tankarna. Ofta ombeds du att anmäla dig i en reception, ha därför namnet på den du ska träffa tillgängligt. Ett tips är att le mer än du brukar och titta personen i ögonen, det värmer upp situationen och skapar en härlig stämning under intervjun.

 

UNDER INTERVJUN

När ni väl sitter i rummet är det viktigt tänka på att föra en dialog och inte bara låta intervjuaren ställa frågor till dig. Lyssna aktivt på frågorna och svara specifikt på det som frågas. I de fall du ombeds berätta om dig själv eller prata öppet om något område är det viktigt att du är relevant och håller dig till ämnet.  Viktigt att tänka på här är att kroppsspråket ger 80% av budskapet, så HUR du säger saker är minst lika viktigt som VAD du säger. Tänk på att ha ett öppna armar, sitta rakt eller lite framåtlutad samt ha ögonkontakt – det visar att du är intresserad!

Slutligen, det är viktigt att du bidrar till samtalet och skapar en dialog. Det är extra viktigt om du träffar en ensam person, er dialog behöver input från båda hållen för att skapa en bra dialog.

 

DIN PERSONLIGHET GÖR SKILLNAD  

Många som är nyexaminerade har studerat samma sak och har liknande meriter. Den som lyckas få fram sin personlighet är oftast den som blir erbjuden jobbet! Visa vad din passion är, vem du är,  vad du brinner för och varför just DU ska göra skillnad för kunden!
 

SLAPPNA AV

Oroa dig inte för att få ett jobb, det kommer allt som oftast lösa sig! Var istället förberedd på ett trevligt samtal om områden som intresserar dig och var dig själv. En intervju är ett möte mellan människor och vem vet, den du pratar med kanske är någon du kommer jobba med en dag. Om du känner dig nervös kan du tänka på att personen som intervjuar dig kan vara minst lika nervös.

Lita på dig själv – du har kommit på en intervju för att du är intressant!

 

NÄR INTERVJUN ÄR SLUT

Ett sista intryck är nästan lika viktigt som ett första. Tänk på att tacka för intervjun, ta i hand och håll ögonkontakt.  Säg gärna något avslutande, till exempel att du ser fram emot en återkoppling och att det varit väldigt intressant att träffas.

Om allt gick bra har vi en spännande tid framför oss!

Har du frågor kring en kommande intervju
eller är du intresserad av att veta mer om dina
möjligheter via oss på New Minds? 

Ingen fara, kontakta oss så hjälper vi dig vidare!

kontakta oss