New Minds

cv-guide

Även om vi på New Minds jobbar med personlig rekrytering som utgår från kandidatens krav och önskemål om arbetsplats, så är ett CV en central del i rekryteringsprocessen.

Ofta är din första kontakt med New Minds ett inskickat CV och när vi presenterar dig för ett företag är ditt CV ett komplement till vår muntliga presentation av dig. På den här sidan delar därför våra konsultchefer och rekryterare nu med sig av sina bästa tips för att skapa ett riktigt vasst CV!

Den kortare guiden...

... till hur du skriver ett vasst CV.

 

Att ett CV ser snyggt ut vid första anblicken kan vara viktigare än man kan tro, investera därför tid och energi i ett CV som både ser bra ut och som har ett bra innehåll.

​Välj kontaktuppgifter som är aktuella och som ser professionella ut, var inte rädd att länka till LinkedIn eller Github. Därefter, börja ditt CV med en kort introduktion där du berättar om du själv, dina mål och varför du skickar in din ansökan. När du listar dina utbildningar, arbetslivserfarenheter och övriga erfarenheter får du gärna lägga till en förklarande text under varje punkt där du skriver saker som inrikting under utbildningen, arbetsuppgifter eller vad du har lärt dig under respektive uppdrag.

​Spara ditt CV som PDF när det är dags att skicka in, det ser snyggast ut och du slipper problem med formatering!

Ladda ner vår CV-mall

Den längre guiden...

... till hur du skriver ett vasst CV. 

 

Först och främst ska är det viktigt att komma ihåg att utseendet, layouten, på ditt CV faktiskt kan påverka en potentiell arbetsgivares uppfattning om dig. Det betyder inte att du måste vara grafisk designer för att kunna skapa ett bra CV men det kan vara värt att antingen lägga lite tid på att få ditt CV att se stilrent ut, eller att leta upp en CV-mall som du trivs med. Du kan till exempel ladda ned New Minds egen CV-mall och utgå ifrån den om du känner för det. Det finns fortfarande många som säger att ett bra CV ska få plats på en sida men det är ingenting som vi på New Minds vill skriva under på. Ett luftigt och välstrukturerat CV är enklare att läsa, oavsett som det är en, två eller tre sidor.

Vilka kategorier man som jobbsökande borde välja att ha med i sitt CV kan variera beroende på vad det är för jobb som man söker och vilka meriter man har. Nedan har vi listat ett exempel på kategorier och fyllt ut med tips på vad du ska tänka på när du skriver respektive kategori. Ordningen på rubrikerna får du gärna experimentera med, börja med den kategorin som är mest relevant och som du känner dig mest stolt över. När du är färdig, kom ihåg att skicka in ditt CV som PDF och inte som doc/docx, på det sättet slipper du formateringsproblem och det ser proffsigare ut.

INTRODUKTION

Att ha en kort induktion till ditt CV är en mycket bra idé trots att du ofta bifogar ett personligt brev. Att kort presentera dig själv, berätta om varför du skickar in ditt CV och vad du har för mål i framtiden är ett bra sätt att göra ditt CV mer personligt. Om du har några egna krav eller önskemål angående jobbet du söker är detta ett bra ställe att skriva det. Introduktionen bör bara vara ett par rader eller några meningar lång, annars kan den bidra till att ditt CV blir mindre överskådligt.

UTBILDNING

Tänk på att lista dina utbildningar i kronologisk ordning, att skriva ut mellan vilka år du gick utbildningarna och att nämna vilken/vilka examina du fick. Var inte rädd för att lägga till någon eller några rader text under varje utbildning om du vill berätta om en speciell inriktning du valde, extra viktiga kurser eller prestationer som du är stolt över. Om du till exempel har läst kurser inom områden som efterfrågas i en jobbannons kan det vara bra att lyfta fram det i texten.

ARBETSLIVSERFARENHET

Här lyfter du fram jobb, sommarjobb, praktik med mera som du har genomfört. Precis som när det gäller utbildning är det bra att lista dina erfarenheter i kronologisk ordning och skriva ut hur länge du var på varje arbetsplats. Även här är det viktigt att skriva en liten text om varje arbetsplats du har varit på och var gärna specifik. Var inte rädd för att nämna detaljer så som vilka programvaror, programmeringsspråk, ramverk eller modeller som du kom i kontakt med. En arbetstitel kan ofta vara intetsägande om det inte finns en bra beskrivning av arbetsuppgifterna! Angående referenser som du har fått när du arbetat så behöver du oftast inte skriva ut dem i ditt CV men det kan vara bra att nämna att du gärna lämnar referenser på begäran.

ÖVRIGA ERFARENHETER

Här ska du inte vara rädd för att skryta, tänk på att ta med allt som skulle kunna vara relevant att veta för en arbetsgivare. Det kan vara saker som att du har volontärarbetat, varit aktiv i kårföreningar, genomgått en ledarskapskurs, utvecklat ett datorspel eller att du har lärt dig programmeringsspråk och ramverk på fritiden. Om du har gjort några större projekt i skolan eller på fritiden, glöm inte att berätta om det här! Återigen, punkta upp saker men det är inte fel att skriva en mening eller två under varje erfarenhet som en rekryterare kan läsa för att få mer information.

KONTAKTUPPGIFTER

Självklart är det viktigt att företag kan komma i kontakt med dig efter att de har sett ditt CV. Skriv ditt telefonnummer, email och adress. Tänk efter en extra gång innan du väljer vilken mailadress du skriver ned, att det är en mail som kollas regelbundet och att det är en mailadress som har formen förnamn.efternamn@domän.se eller något liknande. Bland kontaktuppgifterna kan du gärna ha en länk till din linkedin-sida, hemsida eller github om du har något av det.

Vill du veta mer om dina möjligheter via oss på New Minds?

Kontakta oss eller skicka in en spontanansökan så återkommer vi till dig så fort vi kan. Vi ser fram emot att lära känna dig!

Kontakta oss